Boğaziçili bir grup görme engelli öğrenci 1 Kasım 1988 tarihinde bir araya gelerek Türkiye Beyazay Derneği’nin temelini oluşturdu. Kendilerini geliştirmek, değerlerini güçlendirmek ve bildiklerini az çok demeden başkalarına aktarmak amacıyla bir araya gelen gençler, önceleri tüzel kişiliği olmayan bir çalışma grubu olarak faaliyetlerini sürdürdü.
İlk zamanlarda ortaklaşa kitap okuma, film izleme, yazarlarla söyleşiler tertip etme, piknik ve gezi organizasyonları şeklinde gerçekleşen etkinliklere her geçen gün katılımın artması ve ihtiyaçların farklılaşması ile birlikte tüzel yapılanmaya gidildi.
7 Mart 1992 yılında Beyazay Çalışma Grubu, tüzel kimliğine kavuşarak Beyazay Görme Engelliler Derneği adını aldı. Yasal sürecin tamamlanması ile birlikte engellilere yönelik faaliyetler de hızlandı. Kütüphane ve sosyal etkinliklerinin yanı sıra gönüllü öğretmenlerle İngilizce ve üniversiteye hazırlık kursları, o zamanki adıyla İş ve İşçi Bulma Kurumuyla ortaklaşa çorap üretimi kursu, müftülükle Kur’an Kursu çalışmaları yapıldı.
Engellilerin eğitim alanındaki eksikliklerinin farkında olan Beyazay, 1 Eylül 1992’de Türkiye’de ilk defa görme engellilere yönelik bilgisayar laboratuarını açtı. Kurs, görme engellilerden yoğun ilgi gördü. Kurs sonucunda yüzlerce engelli bilişim dünyası ile tanıştı.
Engelliler sahasındaki entelektüel birikimin kamuoyuna aktarılması gereğine inanan Beyazay, bu amaca hizmet edecek farklı çalışmalara da ön ayak oldu. Görme engelliler için hazırlanan “Karanlıktan Aydınlığa Adım” adlı kaset dergi ve Beyazay Dergisi yayın hayatına başladı. İki aylık periyotlar halinde yayınlanan dergiler ve çeşitli radyolarda yapılan programlar engellilerle kamuoyu arasında önemli bir köprü görevini üstlendi.
2007 yılında Beyazay, kamu yararına çalışan dernek statüsüne kavuşması ile birlikte köklü bir değişim sürecini de başlatmış oldu. Derneğin ismi Türkiye Beyazay Derneği olarak değiştirildi. Hedef kitlesine görme engellilerin yanı sıra tüm engel grubunu da katarak hizmet alanını genişletti.
Yaptığı faaliyetlerle engelliler tarafından büyük beğeni toplayan Beyazay, İstanbul sınırlarını aşarak Anadolu’daki engellilerin de umut ışığı oldu. Kısa sürede hızla büyüyen Türkiye Beyazay Derneği, Antalya, İzmir, Erzurum, Sivas ve Ankara’da birbiri ardına şubeler açmaya başladı. Bugün Türkiye genelinde 80, yurtdışında 8 şubesi ile Türkiye Beyazay Derneği, ülkemizde yaşayan engelliler için olduğu kadar ülke sınırları dışında da yardım bekleyen engelli ve ihtiyaç sahiplerine de destek olmaktadır.
Türkiye Beyazay Derneği; Online Eğitim İle Engelleri Aşıyoruz, Birlikte Yürüyoruz, Eğitim Her Engeli Aşar, Körlüğün Geleceği, Sınır Tanımayan Engelliler Turkuaz, Aydınlan Aydınlat, Engelli Kariyeri, ee – Ticaret, Mobilişi(ti)m projelerini hayata geçirdi. Değişen şartlara paralel olarak yurt genelinde yürüttüğü projelerin yanı sıra, Avrupa Birliği tarafından desteklenen Engelli Yakınlarına Eğitim Projesini de tamamlayarak engelli yakınlarına istihdam sağlamıştır.
Ülke genelinde Bu Tuval Senin sloganı ile başlatılan resim yarışmasında, engelli gençlerin sanat ile buluşması hedeflenmiştir.
Türkiye’de ilk defa Türkiye Beyazay Derneği ve Eukoba Derneği iş birliği ile mekanlara Eurecert Sertifikası verilmeye başlandı. Kamu ve özel kurumlarının, parkların kısacası yaşam alanlarının engelli ve yaşlılar için erişilebilir hâle geldiğini gösteren belge verme yetkisi, ülkemizde sadece Türkiye Beyazay Derneğindedir.
Hedeflerini her geçen gün biraz daha büyüten Türkiye Beyazay Derneği, sınır aşan hizmetleri ile Makedonya, Kosova ve Tataristan’daki engellilerin de umut ışığı oldu. Buralarda yaşayan engellilere malzeme ve eğitim desteği sağlayan dernek, hizmette sınır yoktur anlayışı ile yurtdışında şube açma çalışmalarına da devam etmektedir. Dünya çapında faaliyet gösteren bir organizasyon olma yolunda ilerleyen Türkiye Beyazay Derneği ürettiği ve hayata geçirdiği projelerle engellilerin umut kaynağı olmak, eğitim ve yaşam kalitelerini yükseltmek amacıyla çalışmalarına devam etmektedir.