2010 yılında Türkiye Beyazay Derneği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile görmeyen birinin başkasına en az seviyede muhtaç olarak hayatını sürdürmesi, bağımsız hareket edebilmesi ve kendi ayakları üzerinde yaşamını devam ettirebilmesi amacıyla hayata geçirilmiştir.

 

Proje ile Amerika’dan gelen rehabilitasyon uzmanlarının körlük alanındaki yeni gelişmeleri, yeni fikirleri ve yeni rehabilitasyon yöntemlerini, Türkiye’deki eğitimciler ile paylaşarak, görme engellilerin gündelik yaşamlarının kolaylaştırılması ve “empowerment (yetkin hale gelme)” denilen sistemin geliştirilerek görme engellilerin faydasına sunulabileceği ortamların hazırlaması amaçlanmıştır.
Amerikalı uzmanlar tarafından verilen eğitime, görme engellilerin yanı sıra görme sıkıntısı yaşamayan eğitimciler de katılmıştır. Gören eğitimciler, eğitim süresince gözlerine taktıkları bantlarla görme engelli meslektaşlarının yaşam tecrübelerine kısa süreli de olsa tanık olmaları sağlanmıştır.
Proje kapsamında uzmanlar katılımcılara baston eğitimi, Braille alfabesi ve bilgisayar kullanımı gibi teknik konuların yanı sıra yaşam teknikleri dersleri de vermiştir. İğneye ipliğin nasıl geçirileceğinden, nasıl yemek yapılacağına, mangal yakmaktan, ayakkabı boyamaya hatta uçurtma yapımına kadar hayatın içinden birçok şeyin uygulamalı olarak anlatıldığı derslerle eğitimciler, görmedikleri bir hayata hazırlanmışlardır. Katılımcılara görmeyen birinin günlük hayatını kolaylaştıracak tekniklerin yanı sıra körlüğün felsefesi konusunda da bilgiler verilmiştir.